Bazylia - właściwości i zastosowanie. Do jakich potraw warto używać bazylii? - Zdrowy styl życia

Zioła to duża część gotowania. Chętnie je stosujemy do wielu potraw. Wydaje się, że najpopularniejsze są zioła prowansalskie. Warto jednak zwrócić uwagę na pojedyncze zioła z jakich składa się ta mieszanka.

Jednym z przedstawicieli ziół prowansalskich jest bowiem bazylia. Chociaż dotarła do Nas dość późno w porównaniu z innymi krajami to zyskała popularność i chętnie uprawiana jest nawet jako roślina ozdobna.

Jeśli macie ją w swoim ogródku to koniecznie zacznijcie wykorzystywać ją również do przygotowywania potraw.

Dlaczego?

Ze względu na jej zdrowotne właściwości oraz niepowtarzalny smak i aromat, jaki posiada i nadaje potrawom.

Co zawiera bazylia? Jakie korzyści płyną z wykorzystywania bazylii w kuchni? Jakie są jej właściwości i zastosowanie?

Odpowiedzi na powyższe pytania szukajcie w naszym tekście.

Czym jest bazylia?

Bazylia to roślina jednoroczna. Najprawdopodobniej pochodzi ona z terenów dzisiejszej Afryki. Zastosowanie w medycynie oraz kulinariach znalazła już wieki temu.

Stosowana była już w starożytnym Egipcie. Bazylia do Europy trafiła około 300 lat przed naszą erą. Jednak w Polsce pojawiła się dopiero w XVI wieku.

Nazwa bazylii pochodzi najprawdopodobniej od greckiego słowa basileus oznaczającego króla. Aktualnie roślina ta jest jednym z najpopularniejszych ziół.

Jak wygląda bazylia?

Bazylia jest niewielkich rozmiarów krzewem. Maksymalna wysokość jaką jest ona w stanie osiągnąć wynosi około 60 centymetrów. Bazylia pospolita charakteryzuje się niespotykanym smakiem oraz aromatem. Jej liście są lekko zaokrąglone i zielone. Jednak ich barwa oraz dokładny zapach może różnić się w zależności od odmiany.

bazylia - longverti.pl
Jakie są właściwości bazylii? Poznaj jej zastosowanie w kuchni i medycynie.

Jakie odmiany bazylii możemy spotkać?

Do najpopularniejszych i najchętniej uprawianych rodzajów tych ziół należy:

  • bazylia pospolita – najpopularniejsza z popularnych, cechuje ją korzenny zapach, oraz słodko-ostry wyrazisty smak, a także czysto zielona barwa liści,
  • bazylia czerwona – posiada właściwości, zapach i smak bazylii pospolitej, wyróżnia ją piękny, bordowy kolor liści,
  • bazylia grecka – w porównaniu do poprzednich dwóch odmian bazylii posiada znacznie mniejsze i gęsto rosnące listki, które w przypadku niektórych potraw nie wymagają nawet ich siekania, właściwości, aromat i zapach są podobne jak u poprzedniczek,
  • bazylia cynamonowa – swoją nazwę zawdzięcza ona charakterystycznemu zapachowi, który przypomina cynamon, również w jej smaku da się wyczuć cynamonową nutę, stanowi ona przez to idealny dodatek do ciast i deserów,
  • bazylia cytrynowa – posiada cytrusowy zapach i smak, idealnie sprawdzi się dzięki temu jako dodatek do dań z ryb, owoców morza czy sałatek owocowych.

Bazylia jest jednym z ziół prowansalskich. Do pozostałych należy tymianek, szałwia, mięta, majeranek oraz cząber.

Jakie są właściwości bazylii?

Bazylia zawiera liczne witaminy i minerały, do których należą między innymi:

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • kwas foliowy,
  • beta-karoten,
  • niacyna,
  • sód,
  • potas,
  • wapń,
  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo,
  • cynk,
  • miedź,
  • mangan.

Bazylia pospolita wykazuje działanie rozkurczowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, moczopędne, a także wykrztuśne. Bazylia przyczynia się również do regulowania pracy jelit.

Jak bazylia pospolita wykorzystywana jest w medycynie?

Bazylia znalazła zastosowanie w dietetyce oraz homeopatii. Wywar z bazylii polecany jest do stosowania w trakcie przechodzenia przeziębienia oraz chorób wywołanych przez bakterie. Jednak właściwości antywirusowe bazylii sprawiają, że nie ma przeciwwskazań do jej stosowania w trakcie antybiotykoterapii jako środka uzupełniającego leczenie.

Bazylią powinny zainteresować się osoby, które próbują zredukować masę swojego ciała. Jedzenie bazylii wspomaga trawienie oraz redukuje ryzyko skurczów żołądka. Zioło to ma również zbawienny wpływ na nasz układ nerwowy, ponieważ wspomaga walkę ze stresem i bezsennością.

Świeża bazylia przydaje się w porze letniej, ponieważ sok z jej liści łagodzi opuchliznę oraz swędzenie po ukąszeniu przez owady.

bazylia - longverti.pl
Bazylia szczególnie dobrze komponuje się z pomidorami oraz daniami, które je zawierają.

Do jakich potraw bazylia pospolita jest najlepsza?

Użycie listków świeżej bazylii jest szczególnie mile widziane w przypadku sałatek oraz zup. Równie dobrze nadają się one do nacierania mięsa przed jego pieczeniem. Bazylia często i chętnie stosowana jest do aromatyzowania octu winnego, oliw czy olejów.

Jednak spotkać można ją również w produktach, które mogą być dla niektórych osób prawdziwym zaskoczeniem. Mowa tu bowiem o lodach, wyrobach czekoladowych oraz likierach.

Bazylia najpopularniej i najczęściej stosowana jest do potraw wywodzących się z kuchni śródziemnomorskiej. Jest wśród nich również Pesto bazyliowe, którego roślina ta jest podstawowym składnikiem. Pozostałe potrawy, do którym warto używać bazylii to spaghetti bolognese i carbonara, lasagne, pizze, zapiekanki (makaronowe i ziemniaczane), potrawy z ryb i owoców morza, a przede wszystkim dania zawierające pomidory.

Bazylię należy dodawać do dań dopiero pod koniec ich przygotowywania. W ten sposób nie dopuścimy do tego, aby wysoka temperatura zniszczyła jej aromat.

Producenci

Ilość produktów, do których dodawana jest bazylia jest olbrzymia. Nie sposób, więc wymienić wszystkich. Bazylię suszoną lub produkty spożywcze ją zawierające kupimy u firm takich jak Agnex, Alce Nero, Bio Food, Bio Planet, Biooaza, Dary Natury, Ekoprodukt, La Selva, Lifefood, Look Food, NaturAvena, Ostrovit, Primavika, Royal Brand, Runo, SYS, Tartex czy Vigor.

Ceny

Koszt bazylii może różnić się w zależności od tego czy mówimy o bazylii świeżej, suszonej czy o produktach, w których pełni ona jedynie rolę dodatku. Wśród produktów zawierających bazylię wyróżnić możemy pomidory, sery czy sosy. Ich cena wynosi od około 2 złotych do około 37 złotych. Natomiast cena samej bazylii suszonej wynosi od około 2 złotych do około 200 złotych i zależy w dużej mierze od gramatury opakowania.

Zobaczcie jak należy przechowywać świeżą bazylię, aby zachować jej walory smakowe:

Czy bazylia często gości w Waszej kuchni? Do jakich potraw stosujecie ją najchętniej i najczęściej?

Dajcie znać w komentarzach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *