Kukurydza - właściwości i zastosowanie. Jak gotować kukurydzę? - Zdrowy styl życia

Kukurydza to roślina charakterystyczna z wyglądu i chętnie jedzona pod postacią popcornu. Jednak jej możliwości nie ograniczają się wyłącznie do przyrządzania tej smacznej przekąski.

Czytajcie dalej i przekonajcie się jakie jeszcze są zastosowania kukurydzy, a także poznajcie jej właściwości oraz wpływ na nasze zdrowie.

Co należy wiedzieć o kukurydzy?

Chociaż niektórzy mogą postrzegać kukurydzę jako warzywo, to roślina ta jest zbożem. I to nie byle jakim, bo pierwszym tak popularnym i powszechnie uprawianym. Nie ma się jednak co temu dziwić, ponieważ kukurydza jest rośliną uniwersalną mającą wiele zastosowań nie tylko w kulinariach.

Kukurydza, podobnie z resztą jak wszystkie zboża, to roślina jednoroczna. Wysokość jaką może ona osiągać wynosi nawet 250 centymetrów. Jednak jest ona dość wrażliwa na przymrozki. Z tego powodu najlepsze warunki do rozwoju ma ona, gdy temperatura przekracza 10 stopni Celsjusza.

Skąd wzięła się kukurydza?

Nie wiadomo w jaki sposób kukurydza powstała. Wiemy, jednak, że roślina ta pochodzi z terenów Ameryki Łacińskiej i była tam powszechnie uprawiana już 9000 lat temu. Co więcej, kukurydza cieszyła się tam opinią rośliny świętej i stanowiła jeden z obiektów kultu.

Zdaniem niektórych, kukurydza była znana w Europie już w czasach starożytnego Rzymu. Jednak najpowszechniejszą wersją jest, że dotarła ona na tereny Europy dopiero dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Podobno uprawy, które zobaczył Krzysztof Kolumb w Ameryce była tak wielkie, że zajmowały tereny od współczesnej Kanady, aż do Patagonii.

To właśnie stamtąd kukurydza trafiła do Hiszpanii. Wraz z początkiem XVI wieku kukurydza dotarła do Portugalii, Indii, Turcji, Rosji, Gruzji czy Węgier. Na tereny polskie zboże to trafiło dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku.

Jakie witaminy i składniki odżywcze znajdziemy w kukurydzy?

W kukurydzy możemy znaleźć następujące witaminy oraz składniki odżywcze:

  • witamina A,
  • witamina B6,
  • witamina C,
  • witamina D,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • tiamina,
  • ryboflawina,
  • witamina PP,
  • kwas pantotenowy,
  • kwas foliowy,
  • kobalamina,
  • cynk,
  • fluor,
  • fosfor,
  • magnez,
  • mangan,
  • miedź,
  • potas,
  • selen,
  • sód,
  • wapń,
  • żelazo.

Kukurydza posiada o wiele więcej niż tylko wspomniane wcześniej składniki. Jest ona także bogatym źródłem białka, węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Istotną rolę ma też zeaksantyna, czyli barwnik w kukurydzy.

kukurydza - longverti.pl
Dlaczego lepiej unikać kukurydzy konserwowej w puszkach?

Właściwości kukurydzy

Ze względu na swój skład kukurydza posiada właściwości moczopędne. Z tej przyczyny powinny spożywać ją osoby borykające się z problemami ze strony pęcherza oraz dróg moczowych.

Spora ilość potasu pomaga z kolei w ustabilizowaniu ciśnienia krwi, co wpływa pozytywnie na stan zdrowia, szczególnie u osób z problemem nadciśnienia czy innych chorób układu krążenia.

Kukurydza obfituje także w naturalne antyoksydanty. Należą do nich wspomniane już wcześniej witaminy A, C oraz E. Odpowiadają one za zmniejszanie tempa postępowania procesów starzenia się, takich jak na przykład tworzenie się zmarszczek. Z kolei barwnik, czyli zeaksantyna znacznie redukuje ryzyko związane z tworzeniem się zmian nowotworowych. Najlepsze efekty wykazuje ona w zmniejszaniu zachorowań na nowotwór prostaty, piersi oraz jelita grubego.

Podział kukurydzy ze względu na zastosowanie

Kukurydza posiada wiele odmian. To właśnie od tego zależy barwa ziaren w kolbach. Dzięki temu możemy spotkać odmiany charakteryzujące się kolbami białymi, czerwonymi, niebieskimi, a nawet wielobarwnymi.

W przypadku kukurydzy, oprócz podziału na odmiany mamy też rozróżnianie kukurydzy ze względu na to, do jakich celów jest ona najczęściej stosowana. Możemy, więc wyróżnić kukurydzę cukrową do spożywania przez ludzi, kukurydzę pastewną będącą podstawą wytwarzania pasz oraz kiszonek dla zwierząt, a także kukurydzę zbożową stosowaną do produkcji mąk.

Zastosowanie kukurydzy w kuchni

Kukurydzę w kulinariach najczęściej spotykamy w formie kolb, kukurydzy gotowanej, grillowanej, konserwowej oraz popularnego popcornu. Kukurydza konserwowa to również częsty gość na naszych stołach, który kryje się w sałatkach oraz surówkach. Jednak z kukurydzy można przygotować również pyszny krem.

Kukurydzę możemy spotkać jako prażone ziarna czy pod postacią mąki, z których wyrabiany jest chleb kukurydziany, ciasta czy makarony. Często stosowanym przy produkcji żywności składnikiem pochodzącym z kukurydzy jest sławetny syrop glukozowo – fruktozowy.

Jak gotować kukurydzę?

Gotowana kukurydza to dobry sposób na przegnanie głodu. Jednak proces jej gotowania różni się od przygotowywania ziemniaków. Kukurydzę należy bowiem gotować w wodzie ocukrzonej, a nie osolonej. Jeśli zamiast cukru dodalibyśmy soli to kukurydza byłaby ugotowana, ale przy tym bardzo twarda.

Niektórzy gotują też kukurydzę dodając zamiast cukru miód bądź mleko. Efekt końcowy jest dokładnie taki sam. Otrzymujemy smaczną i miękką kukurydzę.

kukurydza - longverti.pl
Kukurydzę gotujemy z dodatkiem cukru zamiast soli.

Inne zastosowania kukurydzy

Kukurydza ma zdecydowanie więcej zastosowań niż te spotykane w kulinariach. Zboże to jest wykorzystywane także w innych dziedzinach przemysłu, jak przemysł paszowy, papierniczy, farmaceutyczny czy chemiczny. Kukurydzy nie może zabraknąć również w przemyśle energetycznym, gdzie służy do produkcji biopaliw.

Jednak jest jeszcze jedno bardzo popularne zastosowanie kukurydzy, które zajmuje miejsce tuż po kulinariach. Mowa o kiszonkach dla zwierząt hodowlanych. Jeśli jesteście zainteresowani tym tematem to warto zajrzeć pod adres agrii.pl/kukurydza, na której dowiecie się między innymi, jakie odmiany kukurydzy są najlepsze do tworzenia kiszonek.

Czy kukurydza jest zdrowa?

Kukurydza należy do produktów dla nas zdrowych. Jednak nie w każdej formie jej właściwości zdrowotne będą takie same. Ba! W niektórych przypadkach kukurydza może nawet zaszkodzić. Jednak nie do końca mowa o kukurydzy, a o opakowaniach w jakich się znajduje.

Jeśli chcemy odżywiać się zdrowo to zdecydowanie powinniśmy zrezygnować ze spożywania kukurydzy konserwowej w puszkach.

Dlaczego?

Otóż puszki dość często pokrywane są szkodliwą dla nas substancją o nazwie bisfenol A. Więcej o samym bisfenolu i jego szkodliwym wpływie na nasz organizm możecie przeczytać tutaj.

Producenci i ceny

Do producentów oferujących ziarna kukurydzy lub produkty z niej wytworzone należą firmy takie jak Agnex, Badapak, Bakalland, Bio Europa, Bio Planet, Dawtona, Horeca, Look Food, Naturalnie Zdrowe, Pięć Przemian, Rolnik czy Targroch. Ceny zależą od rodzaju produktu kukurydzianego, jego ilości w opakowaniu czy stopnia przetworzenia kukurydzy i wahają się od 2 złotych do około 45 złotych. Z kolei cena pojedynczej kolby to koszt wynoszący około 5 złotych.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o gotowaniu kukurydzy to koniecznie obejrzyjcie poniższy filmik:

Czy należycie do fanów kukurydzy? Przygotowana w jaki sposób jest dla Was najsmaczniejsza?

Dajcie znać w komentarzach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *