
Wiele mówi się o zdrowym odżywianiu oraz tak zwanych super foods. Ich gama z czasem robi się coraz szersza. My jednak chcemy zwrócić uwagę na pewne niewielkie i zdarza się, że niedoceniane nasionka, które na przestrzeni lat stały się niezwykle popularne w Europie, w tym również w Polsce.
Mówimy tu o nasionach chia, które z powodzeniem godnie mogą zastąpić znane większości siemię lniane. Nasiona szałwii hiszpańskiej (inna nazwa nasion chia) zawdzięczają swoją niezwykłą popularność własnym właściwościom oraz uniwersalnemu zastosowaniu.
Czym dokładnie są nasiona chia? Jak i w jakiej ilości należy je jeść? Do czego można je dodawać? Jakie są właściwości nasion chia? Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania nasion chia?
Odpowiedzi na te i więcej pytań dotyczących nasion szałwii hiszpańskiej znajdziecie w dalszej części tekstu, więc czytajcie dalej.
Nasiona chia – czym są?
Nasiona chia znane są również jako nasiona szałwii hiszpańskiej, ponieważ to właśnie z tej rośliny powstają. Ich nazwa „chia” pochodzi najprawdopodobniej od słowa „chian” oznaczającego w języku nahuatl „oleisty”. Szałwia hiszpańska była rośliną chętnie uprawianą przez Azteków, zaraz po fasoli i kukurydzy.
W czasach współczesnych szałwia hiszpańska nadal jest chętnie uprawiana na terenach Meksyku i Gwatemali. Ze względu na swoje właściwości zyskały popularność również w Europie.
A skoro o właściwościach nasion chia mowa…

Jakie są właściwości nasion szałwii hiszpańskiej?
Nasiona chia są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Zawierają ich nawet więcej, niż łosoś atlantycki, który uchodzi za ich najcenniejsze źródło. Jednak jakby tego było mało, to znajdziemy w nich więcej wapnia niż w mleku oraz więcej żelaza niż w słynącym z tego, szpinaku.
Ponadto, zawierają one między innymi potas, błonnik, magnez oraz fosfor. Duża zawartość białka sprawia, że nasiona chia są dobrym wyborem dla wegan i wegetarian.
Zawartość powyższych składników, witamin i minerałów sprawia, że nasiona chia wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, wspomagają układ nerwowy, łagodzą depresją, spowalniają postępowanie demencji, zapobiegają uszkodzeniom i zwyrodnieniom plamki żółtej obecnej w oku, zapobiegają chorobom serca, przeciwdziałają nadciśnieniu, powodują spadek poziomu złego cholesterolu we krwi, przeciwdziałają chorobie wieńcowej oraz miażdżycy, a także służą pomocą przy chorobach metabolicznych czy odchudzaniu.
W jaki sposób nasiona chia wspomagają odchudzanie?
Nasiona chia pod wpływem wody zachowują się tak samo jak siemię lniane, czyli pęcznieją przez co znacząco zwiększają swoją objętość. Dzięki temu, wypełniają one żołądek dając uczucie sytości.
Jeśli, więc nasz problem z nadmierną wagą polega wyłącznie na jedzeniu zbyt dużych ilości żywności, w ten sposób powinniśmy jeść mniej, co w efekcie końcowym doprowadzi nas do utraty upragnionej przez nas liczby kilogramów.
Ponadto, powstały z nasion żel opóźnia również trawienie węglowodanów, przez co zapobiega to skokom poziomu cukru we krwi. Więcej o działaniu nasion szałwii hiszpańskiej na odchudzanie oraz choroby metaboliczne możecie znaleźć w publikacji, którą znajdziecie tutaj.
Ile wynosi maksymalne dzienne spożycie nasion chia?
Nasion chia nie należy spożywać w nadmiarze. Również nie każdy powinien je jeść, ale tę kwestię omówimy za parę chwil. Maksymalna dawka nasion chia, która będzie dobra dla naszego organizmu wynosi od około 15 do 20 gramów. W praktyce jest to około 1,5 łyżki stołowej nasion.
Nasiona szałwii hiszpańskiej można z powodzeniem dodawać do wypieków, jogurtów czy muesli, a także przygotowywać dania czy desery, w których nasiona te spełniają podstawową rolę. Jeśli, więc służą one wyłącznie jako dodatek, to raczej ciężko je przedawkować, jednak nie jest to niemożliwe.

Do czego można dodawać nasiona szałwii hiszpańskiej?
Najszybszym sposobem na zjedzenie nasion chia jest spożycie ich nienamoczonej wersji przed posiłkiem, a następnie popicie wodą. To właśnie ta wersja zapewnia uczucie sytości i najedzenia.
Jednak poza tym nasiona szałwii hiszpańskiej można dodawać do wielu potraw, deserów, a nawet napojów. Nasiona chia sprawdzą się idealnie:
- do koktajli jako środek zagęszczający,
- do puddingów, gdzie będą robiły za bazę deseru,
- jako posypka (na wzór nasion sezamu) do sałatek, naleśników czy omletów,
- jako dodatek do muesli, jogurtów, płatków z mlekiem, kasz i ryżu,
- jako dodatek do pieczywa lub innych wypieków.
Niektóre osoby korzystają również z nasion chia jako zamiennika jaj czy bułki tartej. Nasiona szałwii hiszpańskiej wykorzystywane są również do przygotowywania napojów. W Ameryce bardzo popularny jest napój Chia Fresca, który stanowi swego rodzaju wariację lemoniady.
Kiedy nie jeść nasion chia?
Nasion chia nie powinny spożywać osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe, przeciwpłytkowe bądź leki na nadciśnienie tętnicze. Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą bowiem wzmacniać ich działanie.
Nasiona szałwii hiszpańskiej nie przypadną do gustu także osobom przyjmującym preparaty antyoksydacyjne. Ponadto, nie wiadomo jak wygląda sprawa z alergiami na nasiona chia, ponieważ takich danych nie ma. Warto, więc obserwować bacznie swój organizm.
Nasion chia nie należy również spożywać w nadmiarze. Efektem ubocznym tego mogą być biegunki lub zatwardzenia.
Producenci
Do firm oferujących nasiona chia należą marki takie jak Agnex, Allnutrition, Aromatyczne przyprawy, Bio Planet, Bio Raj, BioLife, Dary Natury, Denver Food, Diet Food, Fresano, Govinda, Horeca Intenson, Jacobs, Lifefood, Makar, MyVita, Natur Planet, NatVita, Oleofarm, Pięć Przemian, Sante, Symbio, Targroch, Trzy Ziarna czy Vivio.
Ceny
Ceny nasion szałwii hiszpańskiej wahają się od około 3 złotych do około 75 złotych. Zależą one głównie od gramatury opakowania nasion oraz od tego czy są to nasiona pochodzące z upraw bio.
Zobaczcie jak w łatwy sposób można przyrządzić pudding z nasion chia:
Jecie lub jedliście nasiona szałwii hiszpańskiej? Do jakich potraw jej używaliście?
Dajcie znać w komentarzach.