Piccata z cielęciny / Przepisy kulinarne

Piccata to włoskie danie które można przyrządzić z wielu produktów – ważne, by mięso było delikatne. Przygotowuje się je podobnie jak sznycel wiedeński, kluczową różnicą jest jednak sos, którym polewamy gotową potrawę. Jest to jakby „dodatek” do powyższego przepisu.

Składniki sosu: pół szklanki wina, 50g masła, 4 łyżki kaparów, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie: Na patelni na której smażyliśmy sznycel roztapiamy masło i podsmażamy kapary. Dolewamy wino i gotujemy około minuty, aby zmniejszyć objętość dania. Włożyć z powrotem kotlety, posypać natką i gotować razem około minuty. Sznycel położyć na talerz, polać sosem i skropić sokiem z cytryny.

Z czym podawać cielęcinę?

Cielęcina jest mięsem delikatnym, dlatego nie należy jej podawać z intensywnymi dodatkami lub winami (najlepsze będzie półsłodkie białe lub różowe wino). Dobrymi dodatkami będą tutaj kasza kuskus, ryż jaśminowy, włoski makaron ugotowany al dente, duszone warzywa (marchewka, groszek, brokuły, kalafior), pieczona cukinia lub papryka.
Mamy nadzieję, iż ten artykuł stanie się dla was kulinarną inspiracją i przyczynkiem do eksploracji wielu zalet cielęciny! Jeśli interesuje Was skąd się bierze dobra cielęcina to zapraszamy na https://hagric.pl/oferta/sprzedaz-zwierzat-hodowlanych/sprzedaz-cielat/ gdzie dowiecie się więcej na temat sprzedaży cieląt.

Smacznego!

Sprzedaż cieląt
Sprzedaż cieląt

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *