Salsefia – jakie są jej właściwości i kulinarne zastosowanie?

Warzywa to podstawa zbilansowanej diety. Ważne jest jednak również ich urozmaicanie, ponieważ nawet najlepiej przygotowywana marchew w końcu znudzi, a jedzenie wyłącznie ziemniaków z pewnością nie zapewni nam odpowiednich i potrzebnych naszemu organizmowi składników odżywczych.

Jedną z roślin, która skutecznie urozmaici nasz jadłospis, a może nawet zagości w nim na stałe jest salsefia. Roślina, której pełna nazwa – kozibród porolistny – nie jest raczej zbyt apetyczna może zaskoczyć swoim smakiem i wartościami odżywczymi, a także mnogością zastosowań niejedną osobę.

Czym dokładnie jest salsefia? Jakie są jej właściwości i zastosowania? Co należy wiedzieć o jej uprawie?

Odpowiedzi znajdziecie w dalszej części tekstu.

Czym jest salsefia?

Salsefia to roślina należąca do rodziny roślin astrowatych. Nazw salsefii jest wiele. Wśród nich znajdują się określenia takie jak kozibród porolistny, salsefia purpurowa, salsefia pospolita, ostryga warzywna, gwiazda jerozolimska czy kozia bródka.

Roślinę tę możemy spotkać w jej naturalnych warunkach w Algierii, Libii, Turcji, Maroku, Tunezji oraz państwach Europy Południowej.

Skąd pochodzi kozibród porolistny?

Salsefia posiada wiele odmian, jednak na najbardziej prawdziwą z nich uznaje się odmianę kozibród porolistny, o którym mówiliśmy już na wstępie.

Roślina ta pochodzi z regionów Morza Śródziemnego, a pierwszymi krajami, które zaczęły uprawiać ją na dużą skalę byli Włosi oraz Francuzi. Do Ameryku Północnej salsefię sprowadzono w XVIII wieku. Przyznać trzeba, że w niektórych jej regionach stała się ona niezwykle popularna i chętnie uprawiania. To również Amerykanie nadali roślinie miano warzywa ostrygowego.

Współcześnie salsefia nadal jest bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych. Jednak dominuje tam odmiana o nazwie Mammoth Sandwich Island, która swe początki miała w drugiej połowie XIX wieku.

Salsefia a skorzonera – czy to te same warzywa?

Już na wstępie mówimy: salsefia, a skorzonera to nie to samo.

Kozibród porolistny ma kwiaty koloru fioletowego. Jednak nie one są najcenniejsze, chociaż również jadalne. Roślina ta skupiła na sobie uwagę ze względu na korzeń. Korzeń ten ma zazwyczaj około 20 centymetrów długości, a wyglądem kojarzyć może się z pietruszką.

Skorzonera to roślina zwana wężymordem lub czarnym korzeniem. Ostatnia nazwa nawiązuje do barwy skórki korzenia. Kwiaty skorzonery są żółte, a nie jak w przypadku salsefii – fioletowe.

Całe nieporozumienie związane z nazewnictwem tych dwóch warzyw wynika najprawdopodobniej z faktu, że skorzonera bywa potocznie nazywana „czarną salsefią”.

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w salsefii?

Salsefia zawiera wiele cennych dla naszego organizmu i zdrowia witamin i minerałów. Pośród nich znajdują się składniki takie jak:

  • witamina A,
  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • potas,
  • wapń,
  • mangan,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • magnez,
  • inulina,
  • błonnik.

Korzeń kozibrodu porolistnego zawiera również skrobię. Ważną informację stanowi również to, że 100 gramów salsefii posiada zaledwie 16 kalorii.

Jakie właściwości ma salsefia?

Jak wcześniej wspomnieliśmy, salsefia zawiera potas. Jego rolą jest wspomaganie prawidłowej pracy serca oraz regulowanie ciśnienia tętniczego.

Obecny w warzywie fosfor odpowiada za dobry stan naszego uzębienia, mocne kości oraz sprawne i zdrowe stawy. Podobne zadanie ma wapń. Jednak jego rola rozszerza się do odpowiedzialności za prawidłową krzepliwość krwi.

Witamina C z kolei służy nam pomocą przy wzmacnianiu odporności i walce z przeziębieniem. Kwas askorbinowy spowalnia również procesy starzenia się i wzmacnia naczynia krwionośne.

Zawarty w salsefii błonnik sprawia, że roślina ta jest idealna dla osób mających problemy z układem pokarmowym lub będących na diecie odchudzającej.

Wspominaliśmy także o inulinie. Inulina jest wielocukrem, który również ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Składnik ten zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, cukrzycy, a także poprawia i reguluje pracę jelit.

Ponadto, pozytywny wpływ na zdrowie regularnego spożywania salsefii powinny odnotować osoby cierpiące na osteoporozę, nerwowość czy cukrzycę.

Zastosowanie salsefii

Smak salsefii przez niektórych porównywany jest do smaku skorzonery i pietruszki połączonych ze sobą. Korzeń kozibrodu porolistnego można spożywać na surowo jako dodatek do sałatek i surówek, gotować, piec, smażyć, marynować.

Salsefia sprawdzi się również doskonale jako warzywo do przygotowania zup kremów czy jako dodatek do potraw zawierających mięso, jak gulasz.

salsefia - longverti.pl (2)
Salsefia oprócz swojego jadalnego korzenia posiada również piękne kwiaty, które mogą stanowić ozdobę naszego ogrodu.

Jak gotować salsefię?

Na wstępie należy obrać salsefię ze skórki, a warzywo zanurzyć w wodzie z sokiem cytrynowym lub odrobiną octu. Czynność tę wykonuje się w celu zachowania naturalnej barwy korzenia.

Korzeń kozibrodu należy wrzucać do gotującej się już wody i gotować pod przykryciem około 20 minut. Wodę do przygotowania salsefii należy posolić i posłodzić delikatnie cukrem.

Salsefię można gotować zarówno w wodzie, jak i na parze. Ponadto, można ją również mrozić.

Jak uprawiać salsefię?

Salsefia najlepiej radzi sobie na glebach średnio wilgotnych, próchniczych i lekko zasadowych. PH ziemi nie powinno przekraczać 7,5. Kozibród porolistny cierpliwie znosi czasowe susze. Niestety nadmiar wody jest dla niego szkodliwy.

Nasiona salsefii należy wysiewać prosto do gruntu w połowie kwietnia. Roślina ta lubi stanowiska nasłonecznione, jednak dobrze odnajdzie się również w półcieniu.

Korzeń kozibrodu porolistnego będzie gotowy do zbioru na jesień. Najlepiej zbiory zacząć dopiero po pierwszych i lekkich przymrozkach. Salsefię można przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, gruncie bądź po przykryciem przez okres kilku miesięcy.

Producenci i ceny

Kozibród porolistny jest rośliną rzadko spotykaną w naszym klimacie. Bez trudu można jednak dostać nasiona salsefii do jej samodzielnej uprawy. Firmami, które oferują nasiona salsefii są Plantico oraz Legutko. Koszt opakowania nasion o wadze 2 gramów wynosi około 2 złotych.

Zobaczcie co jeszcze warto wiedzieć o uprawie salsefii:

Czy mieliście okazję spróbować salsefię? Jak oceniacie walory smakowe tej rośliny?

Dajcie znać w komentarzach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *