Czym są jagły? Właściwości i zastosowanie kaszy jaglanej

Produkty zbożowe to duża część naszej diety. Często jemy dania zawierające zboża pod różną postacią takie jak makarony, ciasta, a także zagęszczamy zupy i sosy mąkami zbożowymi. Dopiero, gdy chwilę się zastanowimy zdamy sobie sprawę jaką lwią część naszego żywienia stanowią zboża.

Niestety nie każde z tych produktów stanowią dla nas wartościowe źródło pożywienia. Jednak wyjątkiem, które warto włączyć do naszej diety są kasze. Szczególnie należy zwrócić uwagę na kaszę jaglaną, robioną z prosa, która dzięki swej uniwersalności oraz wartościach odżywczych potrafi zaskarbić sobie niejedno serce i żołądek.

Co warto wiedzieć o kaszy jaglanej? Jakie są jej właściwości i zastosowanie? Do jakich potraw można dodawać jagły?

Odpowiedzi znajdziecie w dalszej części tekstu.

Kasza jaglana – co to jest?

Kasza jaglana lub jagły to jedna z najstarszych i jednocześnie najbardziej zdrowych kasz. Nazwa kaszy jaglanej pochodzi od słowa jagły, które oznaczało proso. Kasza jaglana to małe żółte nasionka, które mogą przynieść na myśl kuskus.

Skąd pochodzi kasza jaglana?

Kasza jaglana, a dokładniej proso, z którego jest ona robiona dotarło do Europy najprawdopodobniej z terenów Chin. Proso stanowi również dość stare źródło pożywienia, ponieważ skład około 50 ton tego zboża pochodzący z czasów około 8000 przed naszą erą został odkryty w Azji. Przypuszcza się, że w tamtych czasach cieszyło się ono większym powodzeniem niż ryż.

Ze względu na swoją wytrzymałość na warunki i niskie wymagania co do upraw, proso chętnie zaczęto uprawiać również w Afryce i Indiach. Szczyty swej popularności proso osiągnęło w średniowieczu.

Jakie witaminy i minerały znajdziemy w kaszy jaglanej?

Kasza jaglana postrzegana jest jako produkt lekkostrawny ze względu na małą ilość błonnika jaką zawiera. Obfituje ona jednak w inne składniki odżywcze oraz aminokwasy, takie jak metionina, leucyna czy izoleucyna.

W kaszy jaglanej znajdziemy:

  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo,
  • cynk,
  • miedź,
  • mangan,
  • witaminę B1,
  • witaminę B2.

Ich zawartość może różnić się w zależności od poziomu ugotowania kaszy.

Jakie są właściwości kaszy jaglanej?

Kasza jaglana powszechnie uważana jest za jeden z najbardziej zdrowych produktów zbożowych. Polecana jest ona osobom, które borykają się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Równie dobrze sprawdzi się ona jako element diety lekkostrawnej. Znajdująca się w kaszy jaglanej lecytyna skutecznie wyreguluje poziom cholesterolu, a także poprawi pamięć i koncentrację.

Jagły powoduje również obniżenie poziomu insuliny i cukru we krwi, działa moczopędnie, przyspiesza metabolizm, wspomaga walkę ze zgagą, działa odkwaszająco na organizm.

Zastosowanie kulinarne kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest smakowo neutralna. Z tego powodu pasuje zarówno do dań słonych, jak i słodkich deserów. Świetnie będzie zgrywać się również jako baza pod potrawy pikantne.

Z kaszy jaglanej możemy przygotować:

  • chleb,
  • pierogi,
  • jogurty,
  • majonez,
  • mleko,
  • naleśniki,
  • kluski,
  • placki,
  • omlety,
  • budynie i puddingi,
  • koktajle i smoothie.

Jeśli chcemy, aby jagła charakteryzowała się jakimś smakiem, nadajmy go jej podczas gotowania zamiast wody używając do jej przygotowania bulionu lub mleka. Kasza jaglana doskonale komponuje się z przyprawami korzennymi czy mięsem drobiowym.

Czy kasza jaglana zawiera gluten?

Zboża oraz produkty zbożowe stanowią podstawę żywienia człowieka niemal od zawsze. Niestety w przypadku zbóż obawę mają osoby chorujące na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. Jednak lęk ten jest bezpodstawny, gdy mowa o kaszy jaglanej oraz produktach z prosa, ponieważ nie zawierają one glutenu. Potwierdzenie tych słów możecie znaleźć tutaj.

Czy kasza jaglana jest polecana dla dzieci lub kobiet ciężarnych?

Kasza jaglana jest produktem lekkostrawnym i dodatkowo redukującym ryzyko pojawienia się wzdęć u kobiet ciężarnych. Jagła będzie dobra również dla niemowląt, ponieważ organizm łatwo przyswaja składniki odżywcze w niej zawarte. Jednak do jadłospisu dziecka należy wprowadzić ją dopiero powyżej 6 miesiąca życia niemowlęcia.

Kto nie może jeść kaszy jaglanej?

Ze spożywania kaszy jaglanej powinny zrezygnować osoby cierpiące na problemy z pracą tarczycy, szczególnie osoby chorujące na jej niedoczynność. Jagła utrudnia bowiem przyswajanie i wykorzystywanie jodu przez tarczycę, co w efekcie końcowym może spowodować niedobór tego składnika w organizmie i odbić się na stanie naszej tarczycy.

Jak gotować kaszę jaglaną?

Przygotowanie kaszy jaglanej nie jest wysoce trudne i nie trwa długo. Najprostszym sposobem na jej ugotowanie jest wstępne przepłukanie jej pod bieżącą wodą (dzięki temu pozbędziemy się goryczy), a następnie gotowanie jej na wolnym ogniu.

Jeśli kasza ma być sypka należy wlać dwa razy więcej wody niż jest kaszy jaglanej. W przypadku, gdy chcemy uzyskać kleistą konsystencję powinniśmy zachować proporcje 3:1, czyli 3 szklanki wody, jedna szklanka jagły.

Gdzie uprawiane są jagły?

Współcześnie największe uprawy prosa znajdują się w Indiach, Nigerii, Mali, Chinach, Rosji oraz Ukrainie. Jednak znaczna większość znajduje zastosowanie przy produkcji paszy dla zwierząt lub alkoholu. W tamtych rejonach popularne są bowiem trunki takie jak piwo jaglane czy niezwykle popularna w Nepalu rakshi.

Proso uprawiane jest również na terenach Polski. Pola pełne prosa można szczególnie łatwo spotkać w województwie świętokrzyskim oraz lubuskim. Jednak w porównaniu z innymi zbożami uprawianymi w Polsce są to dość skromne obszary. Wszystkie uprawy prosa w Polsce zajmują powierzchnię 6 000 ha, podczas gdy pszenica zajmuje powierzchnię 2 300 000 ha.

Producenci

Do producentów kaszy jaglanej i przetworów, które ją zawierają należą firmy takie jak Bezgluten, Bio Planet, Bio Raj, BioAvena, Bioharmonie, BioLife, Bjos, Denver Food, Fresano, Horeca, Intenson, Look Food, Natu, NaturAvena, Pięć Przemian, Primavika, Sante, Symbio, Targroch, Vega Up czy Vivio.

Ceny

Ceny produktów z kaszy jaglanej oscylują w granicach od około 3 złotych do około 11 złotych. Natomiast sama kasza jaglana kosztuje od około 7 do około 19 złotych za kilogram. Cena zależna jest od rodzaju uprawy prosa (uprawa ekologiczna czy nie).

Zobaczcie pięć ciekawych propozycji dań wykonanych z kaszy jaglanej:

Czy lubicie kaszę jaglaną? Co najczęściej z niej robicie?

Dajcie znać w komentarzach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *